Схожі статті

Застосування масла чорного кмину.

Масло чорнушки, таке одне з численних назв чорного кмину, відомо людям і успішно застосовується вже дуже давно. Завдяки унікальним лікувальним властивостям це масло використовується як в народній медицині, так і для створення сучасних медикаментів. Так, в США є спеціальна лабораторія, де вчені на основі чорного кмину успішно створюють нові медикаменти.

Історія застосування чорного кмину

Людство навчилося успішному застосуванню кминного масла для боротьби з різними недугами ще три тисячоліття тому. Відомо , що в давні єгиптяни застосовували масло кмину для виведення глистів, лікування нирок, печінки та легенів, воно також входило до складу різних протиотрут від укусів змій. Також вживалося кминне масло в косметологічних цілях. Археологи виявили посудину з цим маслом навіть в гробниці відомого фараона Тутанхамона, що говорить про важливу роль чорного кмину в житті еліти Стародавнього Єгипту. Також вченими-дослідниками доведено, що масло чорного кмину з успіхом застосовувалося древніми греками, іудеями, індійцями. Згадка про чудодійну силу чорного кмину можна знайти в працях таких знаменитих учених як Авіценна, Гіппократ, Діоскорид. Старий Завіт також містить відомості про чорному кмині і про те, як з нього добути масло. Однак, найбільшу популярність і розповсюдження чорний кмин отримав з виникненням мусульманства. Цій рослині і його маслу відводилося особливе місце в житті пророка Мухаммада. Саме він сказав, що в чорному кмині зцілення від усіх хвороб, крім смерті.

Починаючи з 1959 року, неодноразово проводилися дослідження, що дозволяють найбільш точно вивчити всі корисні якості чорного кмину і видобутого з нього шляхом холодного віджимання масла. З'ясувалося, що чорний кмин, отже, його масло теж, містить безліч діючих речовин, а також речовини, що сприяють активному биосинтезу клітин. Останнім часом в сучасній медицині найбільша увага приділяється дослідженню властивостей чорного кмину, здатних протистояти головним хворобам третього тисячоліття - СНІДу та раку. Вже виявлено, що наявність масла чорного кмину в щоденному меню людини зменшує ризик виникнення раку крові.

Склад кминного масла

Вчені всього світу вважають, що склад чорного кмину неповторний і максимально багатий. У нього входять безліч корисних елементів: цинк, залізо, мідь, фосфор, вітаміни групи В, вітамін Е, які допомагають максимально зміцнювати імунітет; також масло кмину багате такими кислотами, як олеїнова, лінолева, стеаринова, міристинова та інші. Вітамін Е сприяє зміцненню організму, відновленню водного запасу шкіри. Також вітамін Е допомагає підвищувати витривалість і покращує фізичний стан. Крім того, застосування чорного кмину допомагає нормалізувати функції серцево-судинної системи.

Лікувальні властивості чорного кмину

Індійські вчені з'ясували, що одним з найбільш важливих якостей масла чорного кмину можна назвати антибактеріальне. Масло кмину виявилося набагато сильніше відомих на той момент популярних антибіотиків: тетрацикліну, ампіциліну, гентаміцину. До того ж при лікуванні чорним кмином у пацієнтів не спостерігалося характерного для антибіотиків побічного ефекту: дисбактеріозу; олія кмину не порушувало балансу мікрофлори кишечника.

Практично всі проблеми травної системи піддаються впливу кминного масла. Кмин допомагає відновити нормальний баланс мікрофлори кишечника, нормалізувати кислотність шлункового соку, нормалізувати жовчогінний процес, усунути диспепсичні явища (блювання, відрижка, печія, діарея, метеоризм). Фосфоліпіди чорного кмину незамінні при дезінтоксикації печінки, вони також перешкоджають виникненню жирової дистрофії печінки. Від виразкових і ерозійних захворювань травну систему захищають такі компоненти масла чорного кмину, як поліненасичені жирні кислоти, флавоноїди, цинк, фітостероли, вітамін А і вітамін Е, марганець. Також масло чорного кмину здавна відомо як відмінний засіб від гельмінтозів (глистів). Природно, постійне застосування чорного кмину може стати потужною профілактикою подібних захворювань.

Як вже говорилося вище, завдяки багатому складу масла чорного кмину, його застосування допомагає зміцнити стінки кровоносних судин, підвищуючи їх еластичність, також зменшується ламкість капілярів. Ненасичені кислоти, вітаміни, фітостероли, флавоноїди і ефірні масла кмину допомагають боротися з утворенням тромбів, з холестерином, високим тиском. Отже, масло чорного кмину діє як стати сильне профілактичний засіб або ж чорний кмин може використовуватися в комплексі для лікування багатьох хвороб, наприклад, таких як атеросклероз, гіпертонія, ішемія, вегето-судинна дистонія, різні запалення, тромбоз, тромбофлебіт, варикозне розширення вен.

Завдяки своєму багатому складу кминне олія кмину є панацеєю і від багатьох інших захворювань.


Лікування захворювань маслом чорного кмину
  • Захворювання сечостатевої та сечовивідної систем. Масло чорного кмину виступає сечогінну, бактерицидну, протизапальну засобом, тому чорний кмин можна використовувати для лікування нефриту , сечокам'яної хвороби, уретриту, циститу, хвороби сечостатевих шляхів.
  • Захворювання нервової системи. Підвищення фізичної та розумової активності. За нервову систему і мозок в даному випадку відповідають вітаміни групи В, фосфоліпіди і цинк чорного кмину. Вони протистоять таких захворювань як: запаморочення, безсоння, істерія, головні болі, втому, порушення сну, неврози, мігрень, захворювання кісткового мозку. Фізична активність підвищується за допомогою чорного кмину за рахунок кальцію, вітаміну Е і фосфору. Вони благотворно впливають на мускулатуру і м'язову масу.
  • Захворювання дихальних шляхів. Чорний кмин, а, отже, і його масло, можуть похвалитися безліччю властивостей, що сприяють успішному лікуванню подібних захворювань. Наприклад, чорний кмин може виступати як жарознижувальний, противірусну, протизапальну, відхаркувальну, бронхорасширяющее засіб. Завдяки цим властивостям це масло кмину може успішно боротися з такими захворюваннями як ГРВІ, гайморит, бронхіальна астма, пневмонія, бронхіт, синусит.
  • Цукровий діабет. Масло чорного кмину багате такими вітамінами, як А, Е, D, В1, В3, амінокислотами, фосфором, цинком, марганцем, калієм, селеном. Всі ці речовини чорного кмину допомагають природним чином синтезувати інсулін, завдяки чому знижується рівень цукру в крові.
  • Захворювання репродуктивної системи. Чоловічу репродуктивну систему підтримують фітостероли, селен, вітамін А і вітамін Е , марганець, цинк. Вони допомагають нормалізувати вироблення тестостерону, а також підвищують потенцію. Також застосування чорного кмину допомагає стимулювати кровообіг в органах чоловічої сфери, завдяки чому зменшується ризик запальних процесів. Таким чином, олія кмину вживається при таких захворюваннях, як варикоцеле, порушення еректильної системи, аденома, простатит, чоловіче безпліддя. Хвороб жіночої репродуктивної системи допомагають уникнути такі речовини чорного кмину, як вітаміни групи В, вітамін Е, жирні кислоти, естрогеноподібні фітостероли. Завдяки цим речовинам чорного кмину запобігає утворення пухлин і запалень в жіночої репродуктивної системи, і запобігають такі хвороби, як мастопатія, жіноче безпліддя, онкологічні захворювання статевої сфери.
  • Ожиріння. Відомо, що в Давньому Єгипті дівчата довіряли підтримання фігури маслу чорного кмину. Все завдяки тому, що жирні кислоти та інші активні речовини чорного кмину допомагають поліпшити ліпідний обмін, завдяки чому масло успішно бореться з ожирінням.
  • Зміцнення імунітету, профілактика онкологічних захворювань. Завдяки дії антиоксидантів масла кмину помітно підвищується якість роботи вилочкової залози. Ця залоза відповідає за імунну систему, тому так важливо її нормальне функціонування. Крім того, регулярна профілактика чорним кмином і його маслом покращує кістковий мозок, завдяки чому цей продукт слід ввести в меню хворих на лейкемію.
  • Шкірні захворювання. Як уже неодноразово говорилося, масло чорного кмину відомо протизапальними, бактерицидними, противірусними властивостями. Саме тому чорний кмин з успіхом бореться з такими шкірними хворобами як: лишай, вугрі, псоріаз, екзема, грибок, різні дерматити, герпес.
Застосування кминного масла в косметології

Завдяки компонентам , що входять до складу: ненасиченим кислотам, цинку, вітамінів і фітостероли, масло чорного кмину давно і успішно зайняло свою нішу до косметології. Воно чудово пом'якшує і тонізує шкіру, запобігає обезводнення. Мідь стимулює вироблення колагену, завдяки чому поліпшується пружність шкіри, і зменшуються зморшки. Вітамін Е в складі чорного кмину усуває негативний вплив сонячного світла на шкіру, допомагаючи уникнути її передчасного старіння. Ненасичені кислоти, цинк і марганець чорного кмину допомагають уникнути вугрової висипки і запалень, при цьому засіб відмінно очищає шкіру. Кмину масло успішно застосовується проти целюліту, так як покращує циркуляцію крові. Вітаміни групи В та інші речовини допомагають уникнути лупи, ламкості волосся та інших проблем. Однак застосовувати масло в чистому вигляді не варто. Його слід додавати в невеликих кількостях в креми, маски, очищаючі засоби.

Протипоказання до застосування масла чорного кмину

Є три категорії людей, яким може бути протипоказано використання масла чорного кмину:

  • Вагітні;
  • Люди з нещодавно трансплантованими органами (так як при підвищенні імунітету зростає ймовірність відторгнення трансплантованого органу);
  • Люди з алергічною реакцією (така може виникнути при зовнішньому застосуванні продукту).